Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ

πριν το φούσκωμα



Υλικά:

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ποτήρι  γάλα
  • 1 ποτήρι  νερό
  • 3/4 του ποτηριού  λαδί                                     
  • 3 φακελάκια μαγιά
  •  2 αυγά
  • Λίγο αλάτι
Φουσκωμένο

Εκτέλεση  :  

Αρχικά ζεσταίνουμε το γάλα και το νερό . Στο ποτήρι
με το νερό διαλύουμε τα 2 φακελάκια μαγιά και στο ποτήρι με το νερό διαλύουμε το τελευταίο φακελάκι με την μαγιά . Αφού ανακατέψουμε καλά και διαλυθεί η μαγιά , τα αναμειγνύουμε και τα ανακατεύουμε καλά ξανά και το αφήνουμε στην άκρη με μια ζεστή πετσέτα για ένα τέταρτο περίπου . Στην συνέχεια κοσκινίζουμε τα αλεύρι και ρίχνουμε το αλάτι το ανακατεύουμε ελαφρά , κάνουμε μια τρύπα στην μέση και ρίχνουμε το λάδι τα αυγά ένα ένα και τέλος το αρχικό μίγμα με την μαγιά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ζυμάρι . Μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω αλεύρι ή γάλα έτσι ώστε η ζύμη να είναι ελαστική και να μην κολλαει στα χέρια . Στην συνέχεια αφήνουμε την ζύμη στον μπολ , την σκεπάζουμε με πετσέτα και τοποθετούμε το μπολ σε ζεστό μέρος ακόμα και στο φούρνο στους 50οC , την αφήνουμε περίπου για 1 -2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της . Απλώνουμε την ζύμη σε λαδωμένο ταψί και πάνω τοποθετούμε τα υλικά που θέλουμε και ψήνουμε στον φούρνο στους 180ο-200οC για περίπου 40 με 60 λεπτά  

Λίγα ακόμα :



  1. Το γάλα πρέπει να είναι φρέσκο
  2. Το λάδι κατά προτίμηση σπορέλαιο
  3. Θα βγάλετε περίπου ζύμη για 2 μεγάλα ταψιά
  4. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάτε από τον φούρνο θα δείτε την ζύμη να είναι έτσι όπως σας αρέσει  
  5. Ο φούρνος να είναι προθερμασμένος
  6. Να χρησιμοποιείτε μεγάλο μπολ για να μην ξεχειλίσει όταν φουσκώσει
  7. Αν σας περισσέψει ζύμη μπορείτε να την τυλίξετε και να την βάλετε στην κατάψυξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου